Smutje

Äventyr med NF 351

Navionics på android platta

| 6 kommentarer

KPICASA_GALLERY(NookColor#Gv1sRgCPyug6Dfuvaj3gE#nook)

En android platta för 2000:- finns det? Jovisst! Den heter Nook Color och är alldeles suverän.

Jag har funderat ett tag på att skaffa en enklare bärbar till att surfa med och även kunna ta med ut på sjön. Det vore inte dumt heller att kunna ta upp sjökort i apparaten om det gick. Min Nexus One har Navionics installerat och den har visat sig användbar. Kanske ett android system skulle funka.

Under efterforskningen stötte jag på Nook Color i en artikel på Engadget. Nook Color fick ett mycket positivt omdöme som en billig och mycket kapabel platta. Det visar sig också att den är mycket lätt att roota & flasha för den som vill installera tex Cyanogenmod.

Tyvärr saknar Nook Color både gps och bluetooth. Fast det är visst inte hela sanningen, Cyanogenmod grabbarna kan aktivera bluetooth chipet i sina mods. Men hur göra utan gps?

Som vanligt finns det ju alltid någon annan som grubblat över samma problem. På xda-developers forum läser jag att en utvecklare släppt TetherGPS med vilken man nyttja en annan android-mobils gps. Spännande!

Att handla en Nook Color

Nook Color kostar $249 men finns bara att köpa i Usa. Hur får jag hit den till Sverige?

En koll Swedroids forum visar att folk köpt Nook Color på ebay. Jag kikar runt lite och fastnar för en kille i trakten av New York. Han verkar ha sålt flera plattor och fått positiva omdömen. Det får bli han.

Jag lägger in en beställning på onsdag kväll och väntar nervöst. Från paypal får jag snart ett kvitto på köpet. På kvällen kan jag se på usps.com (US Postal Service) att ett paket mottagits. På torsdag ser jag att paketet skeppats från Usa men inte vart. Och under helgen att paketet anlänt till Arlanda och klarat tullen galant.

På måndag hämtar jag ut paketet på min lokala postkontor. Yeay!

Nook Color

Nook Color kommer i en läcker lite kartong. Allt känns gediget. Det som förvånar mig mest är hur tung den känns. Nook Color väger dryga 500g och det är en stor skillnad till min Nexus. Jag kommer kanske att vänja mig.

Skärmen är fantastisk. Upplösningen är mycket hög och det gör liten text lättläst. Färgerna är klara och fina. För en utförligare genomgång hänvisar jag till en artikel på Engadget.

Att flasha sin Nook Color

Som sagt, jag vill prova att installera ett annat android system på min nya fina Nook Color. Det går enkelt ut på att man formaterar om det interna minnet och skriver över med ett nytt system. Bland de system som erbjuds av utvecklare hittarNookie som är ett Froyo baserat system och Cyanogenmod som bygger på Gingerbread.

Efter lite testande fastnar jag för Cyanogemod 7. Installationsinstruktionerna är föredömligt enkla att följa. Jag behöver ett extra litet mikro sdkort som måste formateras till att bli en startskiva. Vidare läggar jag in verktyget ClockWorkMod och Cyanogenmod filerna. Sen är det bara att stoppa in sdkort i Nook:en, starta om och installera.

Sammanfattning

Hur funkar Nook Color med CM7 då?

Förvånansvärt bra tycker jag för att vara i beta stadiet. Jag har testat en sk nightly build (nr 30). Det betyder att Cyanogenmoden inte ens är officiellt släppt. Utvecklarna garanterar inget och man kan mao förvänta sig buggar.

Först fungerade inte Google apps:en. Det löser sig genom att installera om dem från Market. Sen fungerade inte Navionics som jag installerade om från lös apk fil. Den också kommer igång när jag installerade den från Market. Den sk ”app drawer” buggar och tappar sina ikoner. Bluetooth får jag inte igång.

Ja, förutom dessa buggar, funkar min Nook Color utmärkt.

Med TetherGPS servern startade på min Nexus sänder jag gps datat med wifi hotspot till TetherGPS klienten på Nook Color. Både Google Maps och Navionics hittar min position när jag är ute i naturen.

Detta är några rader om mina erfarenheter med Nook Color. Jag försöker inte recensera plattan på något vetenskapligt sätt. För 2000:- har jag fått jag mycket valuta för pengarna. Plattan är snabb. Batteriet på 4000mA håller en flera dagar och jag är mycket nöjd.

6 kommentarer

Lämna ett svar